Wednesday, August 28, 2013

Legenda stejarului din Poganu

Stejarul secular din Poganu, prezentat în primul numărul  al revistei “ORIZONTURI”   are o legendă a sa demnă de luat în seamă. Se spune că de mult, de mult timp, în locul pe care se află stejarul acum, era curtea unei femei numită Ciocârlănoaia – o femeie înaltă, vânjoasă şi neînfricată. Nu avea preget în a umbla pe jos sau călare spre a-şi duce la  bun sfărşit toate treburile. Era o ,,Fefeleagă”a acestor locuri deoarece, vădană fiind din tinereţe, a trebuit să ţină loc de mamă şi de tată odraslelor pe care le  iubea ca pe lumina ochilor. Umbla călare pe timp de noapte ca şi pe timp de zi, fără frică, fiindcă avea un roib care muşca din  duşmani, era hotărâtă, dârză, războinică şi de temut pentru că reuşise să infrunte cu succes mulţi răufăcători.
          Având un suflet nobil, iubea la fel de mult animalele şi plantele ca şi pe proprii copii. Legenda spune că ar fi sădit în curtea ei un puiete de stejar pe care l-a găsit toamna prin culturile sale, în momentul recoltatului. Fiindu-i drag nespus, l-a udat zilnic , un timp, apoi a lăsat această sarcină copiilor care n-au dat înapoi, întrecându-se care să-l îngijească mai bine. Şi uite aşa, ştejarul se- nălta asemănător lui Făt-Frumos din poveste. Odată cu trecerea timpului drumurile s-au lărgit, gardurile s-au mutat iar copacul a rămas în afara curţii neatins, aceasta datorită Ciocârlănoaei, care  s-a opus cu dârzenie celor care ar fi încercat să-l doboare cu topoarele.
          Femeia s-a prăpădit, stejarul se –nălţase şi mulţi ar fi dorit să-l transforme în ulube, lanţi ori căpriori. N-au reuşit datorită urmaşilor care s-au împotrivit, respectând în acest fel memoria bravei lor mame.
          Şi timpul a trecut,…a trecut şi copacul a crescut,…a crescut, înfăţişându- ni- se acum în toată măreţia  sa, înălţându – se ca o rugăciune spre cer.
          El rămâne impunător în orice anotimp. Primăvara şi vara bogatu-i frunziş este un rai al păsărilor şi insectelor, o binecuvântare pentru călătorii obosiţi.
          Toamna, ghinda arămie se deprinde din cupa care a hrănit-o şi constituie deliciul veveriţelor şi altor necuvântătoare iar frunzele, aşternute pe jos, formează un covor multicolor . Iarna, în ciuda faptului că este desfrunzit şi părăsit de cântăreţele călătoare, arată feeric când neaua argintie  cade,...cade puzderie ca făina la cernut.
       Adesea, admirând  acest ,,Copac memorial”, mă întreb:
       Oare nu merită să  contemplăm profund povestea vieţii sale?
       Oare  veritabila vârsta a stejarului nu poate fi considerată un memorial al localităţii noastre ?    
                                         INV. NICU FLORESCU

No comments:

Post a Comment